Opvang en Oppas

Wanneer je zwangerschapsverlof voorbij is moet er weer gewerkt worden. Maar hoe ga je het aanpakken met jou kindje ? Gaat deze naar de opvang of heb je een oppas ? En wat kun je verwachten qua kosten , of welke afspraken maak je met een oppas ? In de blog van vandaag alles op een rij over opvang en oppas. Waar kies jij voor ?

Opvang

Kinderdagverblijf

Wij hebben voor Jayden gekozen voor een kinderdagverblijf. Hier kan ik jullie dus ook meer over vertellen qua keuze die wij hebben gemaakt en waar die keuze op gebaseerd is. Wij hebben voor een kinderdagverblijf gekozen omdat we in de eerste plaats beide werken, ikzelf 4 dagen en Willem soms tot wel 7 dagen. Opa en oma werken ook beide en kunnen dus ook niet altijd oppassen, dus vandaar het kinderdagverblijf. Voor mij was de keuze voor welk kinderdagverblijf het moest worden al snel gemaakt, op de basisschool waar ik zelf vroeger heb gezeten zit een opvang. Met deze locatie heb ik zelf een goede ervaring dus dat voelde meteen al goed. We zijn een keertje gaan kijken, en Jayden is 2 keer een middag gaan wennen. Ik denk dat het aller belangrijkste is dat je er een goed gevoel bij hebt, je laat er toch je kindje achter keer op keer. Ik zag tijdens het wennen hoe leuk de dames met Jayden omgingen en vond het geen probleem hem daar te laten. Dat zat wel goed !

Jayden gaat nu al een tijdje naar de opvang en heeft het super naar zijn zin. Hij zit in een verticale groep, wat betekend dat er kinderen van verschillende leeftijden zitten. Super leuk om te zien dat die kinderen allemaal met elkaar leren omgaan, de grotere leren bijvoorbeeld dat je met een baby voorzichtig moet zijn. Ook wordt er met verjaardagen altijd iets voor papa, mama , opa en oma geknutseld. Ik merk echt dat Jayden er veel van leert en de kinderen ook veel van elkaar leren, ze zien dingen van elkaar en gaan elkaar nadoen. Daarnaast is Jayden ook een super sociaal kindje doordat hij daar altijd met andere kinderen speelt, in de supermarkt bijvoorbeeld zoekt hij contact met de kindjes in de andere wagentjes ! FullSizeRender

Voordelen kinderdagverblijf : kindjes doen er veel ervaring op, leren met elkaar te spelen en leren ook veel andere dingen( denk aan muziekles of knutselen ). Het verbreed echt hun wereld, ze spelen met andere kinderen van verschillende leeftijden, horen andere kinderen praten of zien ze dingen doen die ze ook willen doen. Jayden leert elke week wel iets nieuws bij de opvang.

Natuurlijk heb je wanneer je kindje naar een kinderopvang gaat ook recht op kinderopvang toeslag. Hoeveel je krijgt en  hoe dat zit lees je hier.

 

Gastouder

Gastouder opvang is kleinschalige professionele opvang verzorgd door een gastouder in huiselijke sfeer. In veel gevallen heeft een gastouder naast jou kindje nog meer kinderen. In de wet staat beschreven dat een gastouder maximaal 6 kinderen van verschillende leeftijdsgroepen mag opvangen. Nu denk je misschien; ja ik ga mijn kindje niet zomaar bij iemand thuis brengen, maar aan het gastouderschap zijn strenge regels verbonden. Iedere gastouder moet ingeschreven staan bij een gastouderbureau, en moet verschillende diploma’s en certificaten bezitten. Dit gastouderbureau ziet erop toe dat alles bij de gastouder goed verloopt en in orde is, en ook de betalingen lopen via dit bureau. Wanneer je veel wisselende diensten, bijzondere werktijden of speciale wensen hebt is hier bij een gastouder vaak meer ruimte voor en zijn er meer mogelijkheden te bespreken. Een gastouder heeft vaak geen vaste tijden.

Voordelen van een gastouder ; je maakt zelf de keuze wie er voor jou kindje zorgt, het is huiselijk en kleinschalig, gastouderschap is een van de meest flexibele vormen van kinderopvang en het is vaak goedkopen dan een kinderopvang.

Vaak is een gastouder qua tarief goedkoper dan een opvang, een gastouder berekend vaak alleen de uren dat je kindje geweest is, terwijl een kinderopvang vaak in dagdelen rekent. Ook wanneer je kindje naar een gastouder gaat heb je recht op kinderopvang toeslag. Lees er op de site van de belastingdienst alles over.

Opvangboekje

Nog even een leuke tip ; wanneer je kindje naar een kinderopvang of gastouder gaat is hij/zij de hele dag weg. Mijn tip ; schaf een opvangboekje aan. Wij hebben er ook een en elke keer wanneer hij naar de opvang gaat schrijven zij erin hoe Jaydens dag is geweest. Wat hij heeft gegeten/ gedronken, hoeveel hij heeft geslapen en wat hij heeft gedaan. Ondanks dat hij de hele dag weg is geweest heb ik toch het gevoel dat ik weet hoe zijn dag eruit zag.

Opvangboekje van Pauline via Babypark

Oppas

Wie ?

Een oppas kunnen heel veel verschillende soorten mensen zijn. Opa en oma, je zus, vriendin, buurvrouw , buurmeisje, kennis of via een oppasbureau. Maar wat is er belangrijk aan een oppas ? Ik deed een klein onderzoekje en het blijkt dat de meeste mama’s hun kindje naar hun eigen ouders brengen als het om oppas gaat. Wat ergens heel logisch klinkt omdat dit als het goed is het meest vertrouwd is. Bij ons was dit ook het geval, meteen was voor mij duidelijk dat mijn ouders zouden gaan oppassen. Zij hebben mij ook opgevoed en de juiste normen en waarden bijgebracht die ik ook belangrijk vind.

Afspraken

Maak duidelijke afspraken met de oppas. Of het nu een familielid of buurmeisje is wees duidelijk. Het is tenslotte jou kindje, dus de oppas zal zich aan jou wensen moeten aanpassen. Wees ook niet bang om daar iets over te zeggen. Uit mijn onderzoekje bleek namelijk dat sommige moeders bepaalde dingen wel of juist niet zien bij hun kindje, qua slaap, gedrag of eten. En bij opa en oma mag natuurlijk altijd iets extra’s, maar zorg dat dit binnen de normen blijft. Zorg vooral dat jij je er prettig bij voelt, want jij laat jou kindje achter.  Wanneer een oppas bij je thuis komt kun je duidelijke afspraken maken over eten, drinken, en de tijden dat jou kindje bepaalde dingen moet doen. Enne denk ook aan de oppas zelf, toen ik vroeger oppaste mocht ik bijvoorbeeld altijd gewoon wat eten uit de kasten pakken, maar vind je dit niet fijn kun je ook iets klaarzetten.  Schrijf altijd een aantal nummers op die gebeld kunnen worden in geval van nood.

Wat betaal je ?

Maak vooraf duidelijk afspraken over de kosten. Wanneer iemand bij je thuis komt oppassen wordt er aangeraden om van het minimumloon uit te gaan, zelf kun je hier natuurlijk altijd boven of onder gaan zitten maar het is een handige richtlijn. De richtlijn voor een student tussen de 15 en 18 jaar ligt tussen de € 3,- en € 4,60 per uur. Ook is het handig om afspraken over de kosten van eventueel vervoer te maken, wanneer de oppas bijvoorbeeld met het openbaar vervoer komt.  Maar breng je jou kindje ergens heen om op te passen, maak dan ook duidelijke afspraken over overige kosten zoals luiers en eten. Mijn ouders halen bijvoorbeeld altijd gewoon zelf luiers, eten en alles wat Jayden nodig heeft. Maak hier duidelijke afspraken over, dat kan een hoop gedoe voorkomen achteraf !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s