Slaap zacht ! 

Slaapt mijn baby wel genoeg, of teveel is een vraag die ik vaak voorbij hoor komen. Elk kindje is anders en heeft zijn eigen slaapbehoefte. In deze blog een aantal fijne slaaptips ! 

Ritme

In de eerste 5 maanden ontwikkeld een baby zijn eigen slaapritme. Baby’s kunnen nog geen verschil merken tussen dag of nacht. Probeer jullie baby zo snel mogelijk een dag / nacht ritme aan te leren. Dit kun je doen door het s’nachts/s’avonds donker te maken , en de gordijnen dicht te doen. En je baby overdag gewoon in het licht te laten slapen. Wij legden Jayden altijd in zijn bedje met de gordijnen open, of hij sliep overdag in de box. En nog steeds slaapt hij overdag in de box of zijn wipstoeltje.

Doorslapen

Wanneer je baby ongeveer 2 maanden is zal zijn slaapritme wat meer gestructureerd zijn. Hij kan dan tot wel 6 uur achter elkaar slapen. Officieel slaapt je baby door als hij langer dan 5 uur achter elkaar slaapt.
Maar hoe zorg je ervoor dat je kindje gaat doorslapen ? Probeer het overdag zo rustig mogelijk te houden voor je baby, in de nacht verwerken we alle prikkels die we overdag hebben gekregen. Probeer een vast ritueel aan te houden wanneer je kindje gaat slapen. Bijvoorbeeld in bad, pyjama aan , laatste flesje en dan slapen. Sommige kindjes die onrustig slapen hebben veel baat bij inbakeren, maar bij sommige kindjes kan het ook averechts werken. Jayden draait bijvoorbeeld graag in zijn slaap , dus een slaapzak of inbakeren werkt bij hem juist niet.
Probeer je kindje ook op de juiste tijd op bed te leggen. Begint hij in z’n oogjes te wrijven en zie je dat hij moe is ? Leg hem op bed. Wanneer je deze signalen niet ziet en je kindje later op bed legt kan het zijn dat hij moeilijk in slaap valt.

Gebroken nachten !

Ja dat is heftig ! Dat is gewoon killing ! Om de 3 uur , als je pech hebt nog meer of eerder je bed uit. Ik vond dat ook zwaar ! En voordat we Jayden verschoont hadden, of hij plaste overal overheen weer ( jongens mama’s herkennen dit ! ), en daarna gegeten had waren we zo een uur verder ! En dan slaap je 2 uur en begin je weer opnieuw.
Mijn tip hiervoor is probeer het te delen. Willem en ik gingen er samen uit altijd. Ik verschoonde Jayden, terwijl Willem een flesje ging maken. Het is heel fijn als je dit samen kan doen vond ik persoonlijk. Maar als het niet meer gaat, en je het echt niet meer trekt ? Trek op tijd aan de bel ! Want het is ook slopend ! Vraag bijvoorbeeld of je kleintje een nachtje bij opa en oma mag slapen, zodat je zelf wat rust kan pakken.

Veilig slapen

Ik merk vaak dat veel ouders zich zorgen maken over de veiligheid van het kindje tijdens het slapen. Mijn tip hiervoor is het merk aerosleep. Zij hebben matrasjes en overtrekjes waar je doorheen kan ademen. Als je kindje dus op zijn buik draait en met z’n mondje op het matras ligt , stikt hij niet maar kan hij gewoon door ademen.
Zorg daarnaast altijd dat er geen losse voorwerpen in het bedje liggen. Naast het feit dat je kindje er onrustig van word, kan dit ook heel gevaarlijk zijn. Laatst zag ik een verhaal voorbij komen van een kindje die het koortje van een speeltje om haar nekje had zitten, super gevaarlijk !

Op zijn kop in bed 🙂

 

Slaapschema per dag ( 24 uur )
Hieronder heb ik een klein slaapschema voor je gezet, let wel op dit is een indicatie ! Pin jezelf hier niet op vast, elk mens en elke baby is anders en zal dus een ander ritme en rust nodig hebben.
0-3 maanden        18 uur, 9 s’nachts en 9 overdag

3-4 maanden        15 uur, 10 s’nachts en 5 overdag

6 maanden            15 uur, 11 s’nachts en 4 overdag

9 maanden            14 uur, 11 s’nachts en 3 overdag

1 jaar                       14 uur, 11 s’nachts en 3 overdag

2 jaar                      13 uur , 11 s’nachts en 2 overdag

3 jaar                      12 uur, 10,5 s’nachts en 1,5 overdag

 

Welterusten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s