Eerste hulp bij ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wat moet je doen als er iets met je kindje gebeurd, en wanneer moet je naar de huisarts ? In deze blog geef ik je tips en tricks bij de meest voorkomende huis, tuin & keuken ongelukjes. 

Er valt hete thee/koffie/water over je kindje heen

Als eerste houd je de verbrandde lichaamsdelen een kwartiertje onder lauw stomend water. Gebruik nooit koud water, deze shock is te groot voor de huid. Laat eventuele kledingstukken aan, uitrekken kan meer schade veroorzaken. Dek de wond af met speciaal brandwondenverband of dek het af met een linnen doek. Hiermee word de kans op infecties kleiner. Gebruik geen zalf of poeder en prik de blaren niet door.

Bij tweedegraads verbrandingen die groter zijn dan het handje van je kindje, wanneer grote delen van het lichaam verbrand zijn of bij derdegraads verbrandingen ga je meteen met je kindje naar het ziekenhuis.

Wanneer minder dan 10% van het lichaam door eerstegraads brandwonden beschadigd is kun je deze zelf behandelen en hoef je niet naar het ziekenhuis. Smeer, na het koelen met lauw water , de huid in met een speciale gel ( verkrijgbaar bij de apotheek ). Blijf je toch bezorgd ? Je mag altijd even langs te huisarts gaan !

Je kindje heeft schoonmaakmiddel of een ander middel gedronken

Wat je in deze situatie moet doen is afhankelijk van wat je kindje heeft binnen gekregen. Want waar je in sommige gevallen je kindje moet laten braken , is dit in andere gevallen juist niet goed !

Schoonmaakmiddel

Schoonmaakmiddelen zijn onder te verdelen in schuimende en niet schuimende producten. Wanneer je kindje een schuimend product zoals waspoeder, wasverzachter, allesreiniger of shampoo heeft ingeslikt kun je hem beter niet laten braken. Geef een klontje boter of slokje Koffiemelk.

Wanneer je kindje een niet schuimend product heeft ingeslikt zoals bleekmiddel of schoonmaakazijn laat je hem ook niet braken. Maar in plaats daarvan geef je een glaasje water.

En wanneer je kindje een middel op basis van petroleum heeft binnengekregen zoals lampenolie of terpentine , dan spoel je het mondje met water.

Medicijnen

Vaak is er bij inname van medicijnen of vitamine geen behandeling nodig omdat de hoeveelheid geen gevaar vormt. Neem altijd wel even contact op met een arts om te overleggen of hij een behandeling nodig vind.

Parfum of alcohol

Ook wanneer je kindje parfum of alcohol heeft ingeslikt is braken niet nodig. Geef hem/haar een glas suikerwater of limonade zonder prik. Of je kan je kindje iets te eten geven.

Je kindje heeft een voorwerp in zijn neus/oor gestoken

Het lijkt vaak of je dit voorwerp er wel even snel zelf weer uithaalt. Doe dit niet ! In de meeste gevallen is het beter om even langs te huisarts te gaan, wanneer je zelf begint te peuteren is de kans dat er iets beschadigd of de schade erger word alleen maar groter.

Je kindje is gevallen

Schaafwond

Een schaafwond is vaak oppervlakkig en hier komt vaak ook geen bloed bij kijken. Belangrijk is wel dat de wond goed schoongemaakt word. Dit is soms een lastige en pijnlijke klus ! Wanneer er veel vuil in de wond zit kun je deze ook door de dokter laten schoonmaken. Na het schoonmaken is het beste advies om te wond te laten. Geen pleister of verband maar gewoon laten genezen.

Grote wond

Wanneer je kindje een grote wond heeft is een bezoek aan een arts het beste. Probeer het bloeden zoveel mogelijk te stelpen dmv druk uit te oefenen op de wond. Een arts kan een grote of diepe wond het beste nieten, hechten of lijmen. Hierdoor geneest de wond vaak beter en mooier.

Snijwond

Ook bij een snijwond is ontsmetting als eerste heel belangrijk. Vaak is het voorwerp waar de snijwond mee is veroorzaakt ook vies namelijk. De wond kan gemakkelijk schoongemaakt worden met water en vloeibare zeep. Zorg dat je niet teveel in de wond gaat zitten. Wanneer het om een diepe snijwond of een snijwond in het aangezicht gaat is het beter om naar een dokter te gaan.
Wanneer er iets met je kindje aan de hand is zie je dit niet altijd aan de buitenkant. Ook al lijkt er niets te zijn, houd je kindje goed in de gaten. Word hij later nog suf, misselijk of duizelig ga dan alsnog langs de huisarts.

Voorzorgsmaatregelen

Natuurlijk kan je niet alles voorkomen, maar je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op huis, tuin & keuken ongelukken te voorkomen.
– Plaats altijd een traphekje boven en onder aan alle trappen.

– Vergrendel de kasten waar giftige stoffen staan, zoals schoonmaakmiddelen of wasmiddelen. Nog beter plaats ze op een hoge plek waar je kindje helemaal niet bij kan.

– Laat je kindje nooit alleen op de commode liggen.

– Dek stopcontacten af met speciale afdekplaatjes.

– Plaats plastic hoekjes op scherpe punten zoals die een glazen tafel.

– etc etc

Een reactie op “Eerste hulp bij ongelukken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s