Uit elkaar

Natuurlijk hoopt iedereen op het ultieme geluk, voor altijd samen blijven. Maar wat als dit sprookje uit elkaar barst en jullie uit elkaar gaan ? Hoe zit dat met de kindjes, en wat moet je allemaal regelen ?

Relatietherapie

Wanneer het mis dreigt te gaan in jullie relatie kun je naar relatietherapie gaan. Maar ook wanneer je al hebt besloten om uit elkaar te gaan kan dit zinvol zijn. Bij deze therapie leer je namelijk op een goede manier te communiceren en met elkaar om te gaan. Hoe beter jullie met elkaar omgaan , hoe minder de kindjes ervan merken. Bedenk dat kindjes alles meekrijgen. Wanneer  jullie ruzie hebben horen ze dit, en wanneer er spanningen zijn voelen ze dit ook zeker. Ze begrijpen meer dan je denkt.

Het aller belangrijkste in deze situatie is dat jullie kindje zo min mogelijk belast word, en niet de dupe word. In veel gevallen worden de kinderen namelijk de dupe bij ruzies en getouwtrek tussen de ouders. Let dus op zet de gevoelens van jullie kindje altijd voorop.

Een ouderschapsplan opstellen

Wanneer je kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leggen jullie de volgende dingen vast :

•Hoe jullie onderling de taken gaan verdelen

•Waar de kinderen gaan wonen, en wanneer en hoe vaak ze bij de andere ouder zullen zijn.

•Wie welke kosten betaald en hoe.

•De manier waarop jullie elkaar op de hoogte houden en overleggen.

•Vakanties, school en medische kwesties.

•Het contact met andere familieleden zoals opa’s en oma’s kan hierin ook beschreven worden.

Co-ouderschap

Dit houd in dat beide ouders even veel voor de kinderen zorgt. De kindjes wonen dan bij elke ouder even veel. Voor deze regeling is het heel erg belangrijk dat jullie goed met elkaar communiceren over alle dagelijkse dingen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat jullie dicht bij elkaar blijven wonen. School, vriendjes en de sportclub moeten vanuit beide ouders dichtbij zijn.

Daarnaast moeten de kosten bij co-ouderschap ook verdeeld worden, dit kan op 3 manieren :

•Naar draagkracht. Er word gekeken naar de inkomens van beide ouders. Hierop word besloten hoeveel elke ouder kan bijdragen. Het nadeel hiervan is wel dat elk jaar het inkomen met de andere ouder gedeeld moet worden. Dit kan als onprettig worden ervaren wanneer je uit elkaar bent.

•Op basis van verzorgingsdagen. Elke ouder betaald de kosten van de dagen dat hij/zij voor het kind zorgt.

•Allebei de helft. Alle kosten worden doormidden gedeeld en door beide ouders betalen. Nadeel hiervan kan zijn dat het voor de minst verdienende ouder teveel kan zijn.

Tip : heb je 1 kind ? Schrijf deze dan in bij de minst verdienende ouder. Zo heb je meer kans op toeslagen , en op hogere toeslagen. Het bedrag kan onder beide ouders verrekent worden.

Heb je meerdere kinderen ? Verdeel deze dan over de 2 huishoudens. Zo heb je ook weer meer kans op hogere of meerdere toeslagen.

Omgangsregeling

Dit betekend dat de kinderen bij een van de ouders zullen gaan wonen en dat deze ouder ook de zorg op zich neemt. Met de andere ouder hebben de kinderen een omgangsregeling. Het is niet wettelijk vastgesteld hoe deze regeling eruit moet zien. Dit moeten jullie samen bepalen. Een voorbeeld hiervan is dat de kinderen bijv. een keer in de 14 dagen in het weekend naar de andere ouder gaan. Maar kinderen kunnen ook op een doordeweekse dag ( bijv. woensdagmiddag ) bij de andere ouder zijn.

Alimentatie

Wanneer het kind of de kinderen bij de ene ouder wonen betaald de andere ouder alimentatie. De rechter bepaald de hoogte hiervan. Je kunt hierover samen afspraken maken, maar de rechter zal dit altijd goed moet keuren ( mits je niet getrouwd bent geweest ). De minimale alimentatie die je moet betalen is € 25,- per maand, hoe laag je inkomen ook is.

De hoogte van de alimentatie word bepaald door een aantal factoren : behoefte, draagkracht en door een vergelijking hiervan te maken word er een bedrag vastgesteld. De rechter bepaald o.a. aan de hand van het salaris van beide ouders , van voor de scheiding, hoe de behoefte van het kind is. Hiervoor worden speciale tabellen gebruikt. Daarna word gekeken naar de draagkracht van de betalende ouder. Hoe hoog is het salaris, en wat kan er gemist worden ? Op basis van een combinatie van deze factoren stelt de rechter een bedrag vast. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast.

Wil je meer informatie ? Betaald je partner niet ? Of wil je een berekening maken ? Kijk dan op de site van het  LBIO. 

Een reactie op “Uit elkaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s