Echo’s

Echo’s, sommige zijn standaard en sommige kan je extra nemen. Maar welke echo’s zijn er allemaal ? En wat kun je verwachten ?

Wat is een echo ?

Een echo is een afbeelding of filmpje dat gemaakt word door echografie. Echografie  is een techniek  waarbij gebruik word gemaakt van geluidsgolven oftewel ultrasound. Deze geluidsgolven zijn zo hoog dat ze niet hoorbaar zijn voor het menselijke oor. De golven gaan deels door het lichaam heen en weerkaatsen terug op bepaalde vlakken tussen de verschillende structuren in je lichaam. Hierdoor word de binnenkant van het lichaam in beeld gebracht.

Eerste echo

De eerste echo heb je meestal tussen de 10 en 13 weken. Dit is natuurlijk altijd een schatting. Deze echo kan zowel uitwendig als inwendig gedaan worden. Bij de eerste echo word bepaald hoelang je zwanger bent, of het kindje in de baarmoeder zit, hoe groot het kindje is en of het hartje klopt.

Bij deze echo word ook gekeken of je een kindje krijgt of het een meerling is. Het beste is om met een volle blaas naar de eerste echo te komen, doordat de blaas tegen de baarmoeder drukt is alles beter te zien.

FullSizeRender (1)

Geslachtsbepaling

Wil je super graag weten wat het geslacht van jullie baby is ? Vanaf ongeveer 13 weken kun je een geslachtsbepaling-echo laten maken. Dit kan meestal niet bij de verloskundige maar wel bij speciale echo bureaus. Wij hebben dit bij Babylook laten doen. Het kan ook zijn, wanneer je kindje verkeerd ligt of je minder ver bent dat je dacht dat het niet goed te zien is. Dit was bij ons ook het geval. Aanngezien Jayden met zijn rug naar voren lag werd mij ook gevraagd of ik even rond wilde gaan lopen zodat hij zou draaien. Uiteindelijk is het gelukt en was hij gedraaid. Toen wisten we zeker dat we een jongetje zouden krijgen 🙂

FullSizeRender (32)

Combinatietest

Een combinatietest is een test die optioneel is, het is niet verplicht. Bij deze test word bepaald hoe groot de kans is dat jullie kindje het syndroom van down, Edward of Patau heeft. De test bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder en een echo. Bij de echo word de nekplooi van het kindje gemeten. Elk kindje heeft een laagje vocht in de nekplooi, hoe dikker deze is hoe groter de kans op een van de syndromen. Wanneer blijkt dat de kans groot is dat jullie kindje een van deze syndromen heeft vind er in overleg een vervolgonderzoek plaats. Zelf hebben wij dit onderzoek ook laten doen, ook al waren er geen aanwijzingen in de familie wilde we toch graag deze test doen. Voor mij was het een soort geruststelling, en mocht er wel iets uit zijn gekomen konden we ons voorbereiden.

20-weken echo

Elke zwangere vrouw heeft recht op een 20 weken echo. Deze is niet verplicht.

Bij deze echo word het kindje uitgebreid onderzocht op verschillende afwijkingen. Er word onder anderen gekeken naar de hersenen, hart, nieren, buikwand, ruggetje, armen , benen , blaas , botten en schedel. Verschillende afwijkingen die gezien kunnen worden zijn een open ruggetje of open schedel. Maar ook een hartafwijking of waterhoofd kunnen gezien worden. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden op deze echo, deze is dus ook niet 100% betrouwbaar. Afwijkingen zoals down syndroom kunnen bij deze echo nog niet gezien worden. Andere afwijkingen kunnen later of niet gezien worden.

Wanneer er wel afwijkingen gezien worden vind er een vervolgonderzoek plaats. Bij bepaalde afwijkingen is het beter wanneer deze al bekend zijn voor de bevalling. In dat geval kan hier al rekening mee gehouden worden. En in sommige uitzonderlijke gevallen kan het kindje al in de baarmoeder behandeld worden. Bij hele ernstige afwijkingen kan ook besloten worden de zwangerschap af te breken, dit is mogelijk tot 24 weken.

Groei-echo en liggingsecho

Niet bij elk bezoek aan de verloskundige word een echo gemaakt. Dit is niet perse slecht voor je baby, maar gewoon onnodig. Bij elk bezoek word wel naar het hartje geluisterd en de baarmoeder gemeten. Meestal heeft de verloskundige genoeg aan deze info.

Tussen de 22 en 40 weken word er een groei echo gemaakt. Hierbij worden het hoofdje, de buikomvang en beenlengte van je baby gemeten. De verloskundige kan hierdoor goed in de gaten houden of je kindje goed groeit. Daarnaast word er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

De liggingsecho word meestal rond de 36 weken gedaan. Aan het einde is het belangrijk dat je kindje met zijn of haar hoofdje naar beneden ligt. Wanneer men vermoed dat dit niet zo is word er een echo gemaakt. Hierop kan gekeken worden naar de ligging van het kindje. Wanneer het kindje verkeerd blijkt te liggen, in een stuit of dwars kan er actie ondernomen worden. Er word dan gekeken naar de oorzaak en het kan zijn dat het kindje gedraaid word.

3D pretecho

Wat is dat een leuke echo ! Ook deze hebben wij bij Babylook laten doen. En ook hier moest ik tussendoor weer gaan lopen omdat meneer andersom lag 😉 ! Ik zou deze echo ook zeker aanbevelen ! Wij vonden het super leuk om al een klein beetje te zien hoe Jayden eruit zou gaan zien. En nu we de foto’s naast elkaar leggen zie ik ook echt de gelijkenissen.

FullSizeRender (33)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s