Inentingen voor je baby : Prikjesdag

Vorige week was het weer zover en moesten we weer naar het consultatiebureau. Hier kreeg Jayden 2 prikjes. Maar wat voor inentingen krijgt je kindje eigenlijk en hoe werkt het ?

 Hoe gaat dat inenten ?

Wanneer je kindje een kinderziekte heeft bouwt het lichaam automatisch afweerstoffen op. Deze stoffen blijven de rest van zijn leven in het bloed zitten, en zorgen ervoor dat je kindje deze ziekte nooit meer krijgt. Met inenten gebeurd eigenlijk hetzelfde. Het lichaam word eigenlijk ‘besmet’ met afgezwakte of dode ziektekiemen. Hierdoor maakt het lichaam antistoffen aan en is je kindje beschermd tegen deze ziekte. Bij sommige ziektes zijn meerdere inentingen nodig voordat je kindje beschermd is. Na de geboorte van je kindje krijg je automatisch de kaarten binnen voor de inentingen, je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.

 Tegen welke ziektes word mijn kindje ingeënt ?

 

 6 – 9 weken

Prik 1: DKTP – Hib – HepB

Prik 2: Pneu

 3 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB

 4 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB

Prik 2: Pneu

 11 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB

Prik 2: Pneu

 14 maanden

Prik 1: BMR

Prik 2: MenC

FASE 2: 4 JAAR

Prik 1: DKTP

 FASE 3: 9 JAAR

Prik 1: DTP

Prik 2: BMR

 FASE 4: 12 JAAR (MEISJES)

Prik 1: HPV (2 keer 1 prik)

 
Betekenis afkortingen

D: Difterie

K: Kinkhoest

 T: Tetanus

 P: Polio

 Hib: Haemophilus influenzae type B

 HepB: Hepatitis B

 Pneu: Pneumokokken

 B: Bof

 M: Mazelen

 R: Rodehond

 MenC: Meningokokken C

nurse-296505_960_720

 Wanneer je kindje last heeft van de inentingen

Het kan voorkomen dat je kindje na afloop of de volgende dag na de inentingen wat last heeft. Hij kan hierdoor hangerig, huilerig of koortsig worden. Geef je kindje wat extra aandacht en lekker kroelen kan vaak ook al helpen. Het kan voorkomen dat je kindje ook wat slechter eet of slaapt. Let er daarom op dat je kindje wel genoeg vocht binnen krijgt. Het is ook altijd handig om paracetamol voor kinderen in huis te hebben voor als je kindje koorts krijgt.

Ook kan de plek van de inenting wat dikker en of roder worden. Wanneer dit gebeurd kan een koud washandje helpen. Vaak zijn al deze klachten na 1 of 2 dagen weer verdwenen.

Het wil niet zeggen wanneer je kindje een keer last heeft gehad dat hij dit de volgende keer ook weer heeft. Jayden kreeg na zijn eerste prikjes koorts en was hangerig, maar bij de andere 2 keren had hij nergens last van. Mijn advies is wel om de rest van de dag niks te plannen zodat je lekker thuis kan zijn en je kindje kan rusten. Gaat je kindje naar de opvang of oppas ? Vertel ook daar even over de inentingen die hij gehad heeft , mocht hij dan ziekjes worden weten zij ook waar het vandaan kan komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s