Eerste afspraak bij de verloskundige

Spannend ! Je bent zwanger. En het is tijd voor je eerste afspraak met de verloskundige. Maar wat kun je verwachten ?  

Intake gesprek

Op 10 Juni hadden wij onze eerste afspraak bij de Samenwerkende Verloskundigen. Het is verstandig om tijdens je eerste afspraak je partner mee te nemen. Tijdens deze intake afspraak zal de verloskundige namelijk veel vragen gaan stellen over de gezondheid van jou, je partner en jullie families ! Ook zal er naast jullie persoonlijke gegevens gevraagd worden naar je medische gegevens. Je gewicht en lengte, maar voorgaande operaties en allergieën zijn belangrijk.

Je kunt je van te voren al voorbereiden op de vragen die in dit gesprek gesteld worden. Ga na of en welke erfelijke ziektes en voorkomen in jullie families. Maar de verloskundige wil ook graag weten of je eventueel vervelende seksuele ervaringen hebt gehad. Het kan heel moeilijk zijn om hierover te praten, maar bedenk dat zij er alles aan willen doen om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

De verloskundige zal tijdens dit gesprek een zwangerschapskaart invullen, deze neem je elke afspraak mee en hier word alle info over jou en de baby ingevuld. Dit is ook heel handig wanneer je , zoals in mijn geval, verschillende verloskundige hebt. Of tussendoor naar de huisarts of het ziekenhuis moet. Zij kunnen hierdoor makkelijk alle belangrijke informatie over jou terug lezen.

Eerste echo

Rond de 10 weken zwangerschap heb je de eerste echo. Op basis van deze echo berekend de verloskundige ook de uitgerekende datum. Alle kinderen groeien tot 12 weken in dezelfde snelheid, hierdoor kan de verloskundige dus makkelijk zien hoelang je zwanger bent. Onze eerste echo kregen wij ook gelijk bij de eerste afspraak. Zoals je op de foto kunt zien is Jayden daar nog heel klein en bijna niet te zien. Hij is namelijk het kleine rondje boven het pijltje van de muis. 

IMG_6049

Omdat de baarmoeder de eerste 12 weken nog achter het schaambot zit kan het zijn dat de verloskundige het niet goed kan zien via de buik. Er word altijd eerst geprobeerd te kijken of het via een buikecho lukt. Wanneer dit niet het geval is kan het zijn dat er een vaginale echo gemaakt word. Dit is een dun staafje ( 1.5-2 cm breed ) die ingebracht word. Doordat er zo dichterbij de baarmoeder kan worden gekeken is het beeld veel duidelijker.

Met deze echo kan ook worden gekeken naar of er maar 1 of meerdere vruchtjes te zien zijn. Ook word er gekeken of het hartje goed klopt.  Een kloppend hartje bied helaas nog geen zekerheid. Een miskraam kan nooit worden gezien of voorspeld.

Bloedonderzoek

Tijdens de eerste controle word er ook bloed geprikt. Dit word onderzoekt op drie ziektes : hepatitis B, Syfilis en HIV. Ook word je bloedgroep bepaald en word er onderzocht of je een antistof hebt tegen bepaalde bloedgroepen. Het ijzergehalte in je bloed word bij dit onderzoek ook gelijk bepaald.

Wanneer er een afwijkende uitslag word gevonden kan er gelijk actie worden ondernomen. Je kunt tijdens je zwangerschap al bepaalde behandelingen ondergaan waardoor de kans kleiner word dat je kindje ziek word.

blood-pressure-1006790_960_720

Bloeddruk en Urine

Bij elke afspraak zal je bloeddruk worden gemeten. Het is heel belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Deze schommelt vaak gedurende je zwangerschap, en daalt vaak wat na de 4e maand en stijgt weer aan het einde van je zwangerschap. Wanneer je bloeddruk te hoog wordt zijn je bloedvaten vernauwt. Dit vermindert de doorstorting naar de placenta en je baby krijgt dan minder zuurstof en voedingsstoffen binnen. Daarnaast kan een hoge bloeddruk ook een symptoom zijn van iets ergers, het is daarom belangrijk dat deze goed in de gaten gehouden word.

Ook zal de assistente je vragen om urine mee te nemen. Bij de apotheek verkopen ze hier super handige ‘bakjes’ voor, deze kosten bijna niets. Je urine zal onderzocht worden op de aanwezigheid van eiwitten en glucose en soms ook op aceton. De aanwezigheid hiervan kan leiden tot verder onderzoek, omdat dit kan duiden op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging.

De aankondiging !

Het is zover, alles verloopt goed en ziet er goed uit na je eerste afspraak bij de verloskundige. Jullie zijn klaar om jullie zwangerschap te delen ! Volgende week vertel ik je alles over onze aankondiging en geef ik je inspiratie voor jou aankondiging !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s