Zwangerschapsverlof, hoe zit het ?

Zwangerschapsverlof, hoe zit het precies ? 10 feitjes op een rij….

 

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof wat een totaal maakt van 16 weken verlof. Je gaat uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof, dit betekend als je tot 4 weken doorwerkt je na de bevalling totaal nog 12 weken hebt.

***

 Je hebt recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof ( nadat je baby geboren is ) beval je dus een week later betekend dit dat je een week langer verlof hebt, dit word dan langer dan de totale 16 weken.

***

 Je moet altijd max 2 dagen na de bevalling je werkgever op de hoogte stellen dat je kindje geboren is, zoals hierboven te lezen gaat dan je bevallingsverlof in.

***

Sinds 1 januari 2015 kunt je ook de laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van uw bevalling. Dit deel van het verlof kun je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Natuurlijk moet je dit altijd vooraf overleggen met je werkgever. De totale duur van het verlof verandert hierdoor niet. Ook uw uitkering en de manier van uitbetaling blijft hetzelfde. Wil je de laatste periode van je verlof in delen opnemen? Dan moet je dit uiterlijk 3 weken na het begin van uw bevallingsverlof aanvragen bij je werkgever. Je werkgever stemt binnen 2 weken met uw verzoek in. Hij mag dit alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt.

***

Als je een meerling verwacht heb je recht op 2 tot 4 weken langer verlof.

***

Moet je kindje na de bevalling langer in het ziekenhuis blijven , dan kun je afhankelijk van de situatie tot max 10 weken langer verlof krijgen. Dit geldt pas vanaf 2 weken ziekenhuisopname.

***

 Heb je een eigen bedrijf ? Dan kun je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen bij het UWV zodat je ook met een gerust hart kunt bevallen en van je kindje kunt genieten. Dit gaat via de ZEZ regeling , zwanger en zelfstandige.

***

 Je hebt recht op een zwangerschapsuitkering die in principe even hoog is als je salaris. In je arbeidsovereenkomst of cao kan zijn afgesproken dat je  werkgever dit voor je regelt en aan jou doorgeeft. In de praktijk wordt je salaris dan gewoon doorbetaald. Is dit niet het geval, dan moet je de WAZO-uitkering zelf aanvragen bij het UWV. Je krijgt  dan 100% van uw laatste salaris. Je kunt echter niet meer krijgen dan het maximum dagloon voor de Ziektewet ( dat is € 195,96 bruto )

***

 Na je zwangerschapsverlof heb je ook nog recht op ouderschapsverlof, het aantal uren waar je recht op hebt is 26x het aantal uren die je werkt. Dit kun je opnemen tot je kindje 8 jaar oud is. Overleg met je werkgever wat er mogelijk is binnen jou werkzaamheden en cao. Let hierbij wel op dat dit onbetaald verlof is.

***

 Papa’s hebben natuurlijk ook recht op verlof om van de baby te genieten ! Deze krijgen 2 dagen betaald verlof, dit verlof mag binnen 4 weken na de geboorte opgenomen worden.

 

Natuurlijk zijn er op alle situaties ook weer uitzonderingen. Overleg altijd goed met je werkgever welke regels/verplichtingen je hebt binnen jou cao. 

 Voor meer informatie over verlof kun je ook altijd even kijken op : https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s