Kuchjes, niesjes, krampjes & uitslag

Kuchjes, niesjes, krampjes en uitslag. Het komt allemaal een keer voorbij.  Moeten we ons zorgen maken, langs de dokter of gaat het vanzelf weer over ? Hier vind je de meest voorkomende kwaaltjes van jou baby ! Natuurlijk met oplossingen ! 

Huid 

Droge huid 

Het komt vaak voor dat baby’s een droge huid hebben. De huid is dan ruw, heeft schilders en kan strak zijn. Gebruik een vette crème, het is ook heel fijn om je baby daar lekker mee te masseren. Voor extra droge plekjes zijn ook speciale crèmes te koop, een voorbeeld daarvan is bepanthen. 

Berg 

Veel baby’s krijgen in de eerste drie maanden last van berg. Dit zijn witte of gele korstjes die op het hoofdje van je baby ontstaan. Soms zitten er ook wat schilfertjes bij de wenkbrauwen en oorlelletjes van je baby. Het ziet er misschien niet fris uit, maar het kan geen kwaad. Je baby heeft er geen last van en je hoeft er in principe niets aan te doen. Je kan er wel iets aan doen. Een aantal uren voor je kindje in bad gaat kun je zijn/haar hoofdje insmeren met babyolie, dit kun je met de hand of met een watje doen.  Daarna borstel je de schilfertjes zachtjes weg met een babyborstel, deze zijn extra zacht. Was daarna de haartjes met babyshampoo, herhaal dit een paar dagen achter elkaar. Op deze manier krijg je de berg vaak wel onder controle. Eventueel kun je na het wassen de hoofdhuid nog insmeren met een vette zalf. Als bovenstaande niet helpt kun je altijd even langs te huisarts gaan. 

Luieruitslag 

Deze uitslag wordt vaak veroorzaakt door een schimmeltje. Geen zorgen, deze schimmel is onschuldig. Deze komen van nature voor in het maag en darmkanaal van je baby. Wanneer de huid weker word door scherpe urine of poep kunnen deze schimmels zich makkelijker in de huid nestelen. Tegen luieruitslag zijn verschillende crèmes te koop, zoals deze van bepanthen of weleda. Maar op internet zijn ook verschillende huis-tuin en keukenmiddeltjes te vinden. Voorbeelden hiervan zijn een lepeltje maïzena in de luier, eiwit op de uitslag smeren en een washandje gebruiken i.p.v. billendoekjes. Zorg ook altijd dat je de billen van je baby goed schoonmaakt, vergeet daarbij de plooien niet ! Mocht al het bovenstaande niet helpen, kun je natuurlijk ook altijd even langs je huisarts gaan. 

Krampjes 

Hier heeft Jayden de eerste maanden ook heel veel last van gehad ! Wat vonden we dat erg, hij krijste van de pijn ! Maar waar komen deze krampjes vandaan ? 

Het is heel simpel, de darmen van je baby moeten nu zelf aan de slag. Deze zijn nog niet volledig ontwikkeld en moeten nog wennen aan de nieuwe taak. Daarnaast is te veel lucht ook een boosdoener, door huilen of bij te gulzig drinken krijg je baby veel extra lucht binnen. De darmpjes hebben nog moeite met het verwerken van deze overtollige lucht. Te veel of te weinig voeding, of een allergie kunnen ook boosdoeners zij. 

Wat doe je eraan ? Afwachten is de beste tip, want na een aantal maanden gaan deze krampjes vanzelf over. Uit eigen ervaring weet ik dat je niet wil wachten, maar heel graag je kindje van de pijn wil verlossen. Hierbij mijn beste tips : 

  • Draai rondjes ( met de klok mee ) over het buikje van je baby.
  • Verwarm het buikje van je kindje, hiervoor zijn speciale pittenzakken te koop. Deze hebben wij zelf ook !
  • Leg je baby op zijn buik, de tegendruk helpt tegen de krampjes. ( Jayden vind het heel fijn om daarbij in zijn nekje geaaid te worden ) 
  • Neem een lekker warm badje. 
  • Let op het drinktempo van je baby, hij moet minimaal 15-20 minuten over zijn fles doen. Zelf laat ik Jayden ook altijd halverwege zijn fles al een keertje boeren. 
  • Geef je flesvoeding ? Er zijn speciale voedingen tegen krampjes ! Zelf gebruiken wij de omneo voeding van nutrilon. 
  • Houd je kindje lekker vast en geef hem warmte en genegenheid. Dit bied vaak ook al veel troost. 

Het kan ook dat geen van deze tips helpt. Maak je dan geen zorgen, krampjes horen er echt bij en jullie moeten hier doorheen. Ben je toch bezorgd ? Dan kun je natuurlijk altijd even langs je huisarts gaan, of je kindje na laten kijken bij het consultatiebureau. 

IMG_5813

Spugen en reflux 

Ongeveer 30% van de baby’s spuugt regelmatig. Dit kan tijdens of na de voeding zijn. Omdat de afsluiting van de slokdarm naar de maag nog niet goed functioneert komt er vaak wat voeding terug. Dit gebeurd vaak bij een verandering van de houding, of wanneer er druk ontstaat door bijvoorbeeld boeren. Bij kinderen die ook tijdens de voeding spugen is deze afsluiting vaak nog net iets zwakker. Dit is vrijwel altijd onschuldig en niets om je zorgen over te maken. 

Er zijn ook baby’s die tussen de voedingen door spugen, deze spuug is vaak wat dikker en zuurder. Hier kan je kindje wat last van hebben, vanwege het zuur kan het wat pijnlijk zijn. Je baby kan hiervan wat onrustiger worden of huilen. 

In de meeste gevallen is het spugen niet erg en kan het geen kwaad. Vaak lijkt het heel veel, maar test het eens. Laat wat water over het aanrecht stromen in dezelfde hoeveelheid die je kindje uitspuugt. Je zult dan zien dat het minder is dan het lijkt. Je kindje zal ook zelden voeding te kort komen. 

Meestal groeien kinderen hier overheen, maar wat kun je zelf doen om veel spugen te voorkomen ? 

  • Door Johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding word deze dikker. Hierdoor blijft de voeding beter in het maatje zitten. 
  • Let op de houding, probeer je kindje tijdens het voeden zo recht mogelijk te houden. Wij hebben een voedingskussen gekocht zodat we Jayden na de voeding een beetje omhoog kunnen leggen, dit helpt heel goed. 
  • Ook de speen van het flesje kan te groot of te klein zijn. Jayden is nu 3,5 maand maar drinkt nog steeds uit een speen 1. Wanneer we hem een grotere speen geven drinkt hij te gulzig en spuugt hij meer. 
  • Dr. Brown flessen, zelf heb ik hier geen ervaring mee maar wel veel goede verhalen over gehoord. Door deze fles krijgt je kindje minder lucht binnen. 
  • Let op de hoeveelheid voeding. Wanneer je baby te veel in een keer drinkt kan hij ook meer gaan spugen. Probeer dan kleinere hoeveelheden te geven per keer.
  • Ook tegen het spugen zijn speciale voedingen te koop, een voorbeeld daarvan is Nutrilon AR.

Ook voor het spugen geldt, het kan in principe geen kwaad en hoort erbij. Mocht je merken dat je kindje er veel last van heeft kun je altijd een afspraak bij de huisarts maken. 

Spruw

Spruw herken je aan een witte uitslag op de tong, lippen en aan de binnenkant van de mond. Het lijkt hierbij alsof er nog restjes melk is achtergebleven maar dit is niet weg te vegen met je vinger of een gaasje. 

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel. Kinderen kunnen last hebben van spruw zonder dat er iets aan de hand is. Ze kunnen besmet raken door spenen of tepels waar de schimmel op voorkomt. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Het kan ook zijn dat je kindje onrustig drinkt of veel huilt, dan moet dit wel behandeld worden. Ook wanneer de spruw langer van 3 weken blijft is het verstandig om langs een arts te gaan. Deze zal dan een zalf voorschrijven die in de mond van de baby moet worden gemeerd. 

Je kunt een aantal dingen doen om spruw te voorkomen : 

  • Was je handen altijd goed voor de voeding van je baby. 
  • Bij borstvoeding kun je zowel vooraf als achteraf de tepels schoonmaken met lauw water. Laat dit wel goed drogen voor je weer een bh aantrekt. 
  • Kook spenen en de fles elke dag uit. Wij hebben hier zelf een hele handige magnetronsterilisator voor, hiermee zijn alle spenen en flessen binnen 4 minuten weer helemaal steriel in de magnetron !  Weinig moeite, veel resultaat ! 
  • Wees hygiënisch ! Was je handen, stop niet je vingers in de mond van je baby, stop niet het speentje eerst zelf in je mond. Hygiëne is heel belangrijk bij het voorkomen van spruw. 

Koorts

Wanneer de thermometer meer dan 38 graden aangeeft heeft je kindje koorts. In principe kan koorts geen kwaad, maar het geeft wel aan dat ergens in her lichaam iets mis is. Koorts is eigenlijk een afweersysteem van je lichaam. Door de temperatuur te verhogen verzet het zich tegen indringers. 

Als je vermoed dat je baby koorts heeft meet dit dan eerst op. De beste en meest nauwkeurige manier om dit te doen is via zijn kontje. Belangrijk wanneer je kindje koorts heeft is dat hij genoeg vocht binnen krijgt. Door de koorts zal je baby meer vocht verliezen, probeer hem daarom kleine beetjes drinken te geven. Hiermee voorkom je dat je kindje uitdroogt, let daarnaast ook goed op of je baby genoeg plast. Wanneer een baby 39 graden koorts of hoger heeft moet hij voor elke kilo minstens 50 ml extra drinken. 

Let ook goed op met de kleding en het beddengoed van je baby ! Vaak worden kindjes met koorts extra dik aangekleed of ingestopt. Dit is niet nodig ! Je kindje moet zijn overtollige warmte juist kwijt. Daarom is het beter om hem luchtig aan de kleden en hem onder een lakentje te leggen. Hou wel weer in de gaten dat je kindje door het zweten weer niet te veel afkoelt . 

Wanneer naar de dokter ? 

  • Wanneer je kindje jonger dan 3 maanden is, en zijn temperatuur hoger is dan 38 graden. 
  • Als de koorts langer dan 3 dagen blijft. 
  • Wanneer je kindje ook moet spugen of diarree heeft. 
  • Als je baby lusteloos en slap is, en niet meer wil drinken. 
  • Bij huiduitslag en koortsstuipen. 

Zorgen ? 

In de meeste gevallen horen alle bovenstaande kwaaltjes er gewoon bij en kunnen ze weinig kwaad. Soms kun je er iets tegen doen en soms helpt een dagje kroelen al ! Ieder geval en ieder kindje is weer anders, mijn advies is blijf altijd naar je moederinstinct luisteren ! Wanneer jij er geen goed gevoel over hebt mag je altijd contact op nemen met de huisarts, dit kan nooit kwaad. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s