Zwanger worden, wat als het niet lukt ?

Het is weer TBT, dus vandaag weer een nieuwe blog over zwanger worden. Vorige week heb ik jullie alles verteld over zwanger worden, maar wat als het niet lukt ? Wat kunnen de oorzaken zijn ? Wanneer schakel je een arts in ? En wat zijn de alternatieven ?

Wat is er nodig om zwanger te worden ?

Oké, dit klinkt als een hele simpele vraag, en we weten allemaal het antwoord wel natuurlijk 😉 Maar wat moet er in je lichaam gebeuren om zwanger te worden ? De allereerste stap is de bevruchting : een zaadcel moet in een eicel binnen weten te dringen en de kernen moeten versmelten. Er moet dus bij de vrouw een eicel uit de eierstokken vrijkomen, dit heet de eisprong.  Wanneer je een regelmatige cyclus hebt is er bijna zeker elke maand ook een eisprong. Deze is ongeveer 14 dagen voor het begin van de menstruatie. Wil je dit preciezer berekenen ? Bij de apotheek en drogist zijn ook ovulatietesten te koop. De kans op een eisprong kan ook door bepaalde factoren verminderen, bijvoorbeeld door stress of overgewicht. Je zult dus je levensstijl moeten aanpassen om een betere kans te hebben.

Naast het feit dat jij een eisprong moet hebben, is de kwaliteit van de zaadcel natuurlijk ook heel belangrijk. Per dag maakt een man ongeveer 70 miljoen zaadcellen aan, dit lijkt heel veel maar wil niet zeggen dat dit allemaal goede zaadcellen zijn. De kwaliteit wordt o.a. beïnvloed door de frequentie van de zaadlozing, te lang “sparen” is niet goed. Om de kwaliteit zo goed mogelijk te houden wordt
er gezegd dat om de twee a drie dagen vrijen het beste is.

 Wanneer naar de dokter ?

Als je na een jaar zonder anticonceptie nog niet in verwachting bent kunnen jullie een arts inschakelen. Ben je ouder dan 35 dan kun je na een half jaar al een afspraak maken. De arts zal dan onderzoeken wat de reden is van het uitblijven van een zwangerschap .Hier kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. Problemen met de vruchtbaarheid kunnen bij de man liggen of bij de vrouw, of bij beide. Soms wordt er ook helemaal geen oorzaak gevonden.

Bij mannen gaat het dan om verminderde kwaliteit van het zaad (de hoeveelheid, vorm en beweeglijkheid van de zaadcellen wordt bekeken). Denk bij de vrouw bijvoorbeeld aan afgesloten of verkleefde eileiders, of afwijkend slijm in de baarmoederhals, zodat sperma niet bij de eicel kan komen. Een hormoonstoornis, waarbij er geen eicel vrijkomt of aan endometriose, waarbij zich baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder bevindt kunnen ook oorzaken zijn van verminderde vruchtbaarheid.

Onderzoeken

Gesprek

De arts zal bij het bezoek eerst een gesprek met jullie aangaan, om er achter te komen waar het probleem kan liggen. Verschillende organen en hormonen spelen een rol bij het zwanger worden. Door gerichte vragen te stellen kan een arts er soms achter komen waar het probleem kan liggen.

Lichamelijk onderzoek

Daarnaast zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierbij bekijkt de arts je lichaamsbouw, lengte en beharingspatroon, dit kan namelijk ook aanwijzingen opleveren. Ook zal de arts bij zowel man als vrouw de geslachtsorganen nakijken. Dit onderzoek is zowel uitwendig als inwendig.

 Temperatuur meten

Ook is het handig om je temperatuur vooraf bij te houden. Als het goed is en je een eisprong hebt is de lichaamstemperatuur rond deze tijd hoger. Als je dit van te voren al bijhoud kan de arts hier meteen naar kijken.  Ook zal het zaad van de man onderzocht worden, hij krijgt hiervoor een speciaal potje mee die gevuld moet worden.

Overig onderzoek

Bij verder onderzoek zal ook bloed worden afgenomen, dit zal o.a. getest worden op chlamydia. Maar het is ook mogelijk dat er een echo gemaakt word of zelfs een kijkoperatie plaats kan vinden. Natuurlijk is elk lichaam verschillend, en kunnen er heel veel redenen zijn waarom je niet zwanger word. Dus bij iedereen zullen deze onderzoeken weer anders zijn.

Welke behandelingen zijn er ?

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem, bestaan er verschillende behandelingen. Wanneer er geen oorzaak is gevonden, kan de arts je aanraden nog even door te gaan met proberen zwanger te worden.  De behandelmethoden:

Hormoonbehandeling

Als er bij de vrouw iets mis is met de hormoonhuishouding, kan een hormoonbehandeling goed helpen. Deze bestaat uit hormonen (tabletten en soms injecties) die een normale cyclus met een eisprong helpen op wekken.

Operatie

Als er een afsluiting zit in je eileiders, kan met een operatie worden geprobeerd om de doorgang door de eileiders te openen. Zo’n operatie is ingrijpend en de resultaten kunnen nogal eens tegenvallen.

Kunstmatige inseminatie

Er zijn verschillende vormen van kunstmatige inseminatie (KI). Inseminatie betekent letterlijk ‘inzaaien’ en houdt in dat zaad, kunstmatig in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht.

In vitro fertilisatie (IVF)

In vitro fertilisatie (IVF) is een bevruchting in glas ,en wordt ook wel een reageerbuisbevruchting genoemd. Meestal wordt er voor IVF gekozen bij afwijkingen aan de eileiders en woekeringen van het baarmoederslijmvlies (endometriose).

Intra cytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Als de spermakwaliteit slecht is, kan voor ICSI worden gekozen. ICSI is een intra cytoplasmatische sperma-injectie. Daarbij wordt in het laboratorium één spermacel geselecteerd, die met een zeer dunne injectienaald in een eicel wordt geïnjecteerd. Verder is er geen verschil met de gewone IVF-procedure.

Eiceldonatie

Eiceldonatie kan perfect zijn voor stellen die een eigen kind willen, maar waarbij de vrouw geen eigen eicellen heeft of een erfelijke aandoening heeft.  Een andere vrouw krijgt een IVF-voorbehandeling waarbij eitjes worden gewonnen. Met het zaad van de eigen man wordt het donoreitje bevrucht en daarna in de baarmoeder gespoten van de vrouw die graag zwanger wil worden.

Let wel op, de meeste behandelingen worden door de zorgverzekering vergoed, maar check het altijd even ! Dit om te voorkomen dat je straks met hele hoge kosten zit !

Volgende week

11557918553_242c2d054b_z

Laten we ervan uitgaan dat je zwanger wordt ! De kans is vrij groot, want bij bijna alle stellen lukt het uiteindelijk toch om zwanger te worden ! Wat zijn je eerste klachten, en waar moet je rekening mee houden ? Lees er alles over in de TBT van volgende week : Hoera, je bent zwanger !

Een reactie op “Zwanger worden, wat als het niet lukt ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s