Waar is dat feestje ? Organiseer een kraamfeest !

Je kindje is net geboren, je bent moe en leert langzaam je kindje kennen. De kraamhulp loopt rond, je partner is thuis en waarschijnlijk komen de opa’s en oma’s ook af en toe kijken. Heb je dan ook nog zin om elke keer visite te ontvangen ? Ik niet ! Wij wilden de eerste weken lekker met z’n 3tjes thuis in alle rust genieten van elkaar. Daarom hebben wij een kraamfeest georganiseerd ! Hoe , waar en wanneer ? In deze blog vertel ik je er alles over !

Waarom een kraamfeest ?

Na ongeveer 9 maanden zwangerschap word jullie kleintje eindelijk geboren ! Dit is waar jullie al die tijd op hebben gewacht ! Je hebt waarschijnlijk veel research gedaan , veel gelezen en veel rondgevraagd. Toch vond ik ( miss Google zelf, ja ik Google soort van alles ) dat er de eerste week veel op je afkomt, hoe goed je ook voorbereid bent.  Je baby is net geboren, je kraamhulp loopt de hele dag rond en geeft je bakken vol info over hoe je voor je baby’tje moet zorgen , en daarnaast heb je ook de gebroken nachten (geloof me dit is bijna dodelijk ;))

Nadat je de geboorte kenbaar hebt gemaakt en de geboortekaartjes hebt verstuurd wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk langskomen om jullie baby te bewonderen. Iedereen zal je berichtjes gaan sturen of gaan bellen om een afspraak te maken, dat betekend dat je rekening moet houden met de visite. Wanneer komt wie, en komt dat uit met de voeding van de baby of slaapt hij dan net ? Wij vonden het heel belangrijk om eerst zelf in een ritme te komen samen met Jayden en aan elkaar en de nieuwe situatie te wennen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om geen kraamvisite te ontvangen maar een kraamfeest te geven. En wauw geloof me dit was ons best idee ooit ! 🙂 Hierdoor hebben we de eerste weken lekker met z’n 3tjes kunnen genieten zonder met iemand rekening te hoeven houden. Wilden we ergens heen gaan, geen probleem ! Waren we moe, dan konden we heerlijk s ’middags een dutje gaan doen !

Wat kost dat ?

Ik weet het , het krijgen/hebben van een baby kost al veel geld en ga je dan nog meer uitgeven voor een kraamfeest ? Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil. En daarnaast als je visite ontvangt dan haal je toch ook elke keer weer boodschappen in huis. Als je het kraamfeest thuis organiseert kun je kijken of je bij een groothandel boodschappen in kan slaan, of check de aanbiedingen bij de plaatselijke supermarkt dit bespaard weer geld. Organiseer je het feest op een locatie, bijvoorbeeld in een zaal of restaurant dan kunnen zij je vaak ook een schatting maken van de kosten. Wij hebben vooraf een offerte aangevraagd en dit kwam zo goed als overeen met de rekening achteraf. In sommige gevallen kun je een vaste prijs afspreken voor bijvoorbeeld een drankenpakket dan heb je onbeperkt dranken per persoon voor een x bedrag.

Wanneer plan je het kraamfeest ?

Je hebt natuurlijk een uitgerekende datum maar wanneer je baby’tje zich laat zien dat weten we nooit zeker. Zelf was ik 30 Januari uitgerekend en heb van te voren het kraamfeest gepland en vastgezet op 6 Maart. Dit was 6 weken na de uitgerekende datum, hierdoor zou het precies mooi uitkomen ook als ik te vroeg , of zoals gebeurde te laat zou bevallen. Het is het makkelijkst als je de datum al vastlegt dan kun je alle voorbereidingen al treffen voor de geboorte. Als je dit lastig vindt kun je ook meerdere dagen in optie nemen en de beslissing na de geboorte nemen.

De uitnodigingen

Zelf hebben wij een losse uitnodiging besteld om bij het geboortekaartje in de enveloppe mee te sturen. De reden hiervan was dat ik veel kaartjes wilde versturen, maar niet iedereen die een kaartje kreeg wilde uitnodigen. Een andere optie is om 2 verschillende kaartjes te laten drukken, maar dan kom je vaak duurder uit. Op de foto zie je onze uitnodiging, gewoon een klein kaartje met alle gegevens erop. Dit kaartje hebben we in de enveloppe bij het geboortekaartje gestopt.

IMG_5724

De locatie

Over de locatie hoefden wij niet lang na te denken, Orangerie Mattemburgh ! Hier zijn wij 1,5 jaar geleden ook getrouwd. Op onze bruiloft hebben we het super naar onze zin gehad en was alles perfect verzorgd, daarom was het voor ons logisch om weer voor deze locatie te kiezen. Natuurlijk zijn er talloze locaties te bedenken voor jullie kraamfeest. Als je eerder ergens bent geweest of een feestje hebt gegeven kan je hier altijd teruggaan als je tevreden was, dan weet je bijna zeker dat je weer tevreden zult zijn. Maar bij jullie thuis of bij gebrek aan ruimte bij iemand anders thuis kan natuurlijk ook ! Vooraf hebben wij afgesproken zelf versiering mee te nemen en zelf de locatie te komen versieren. Bij veel babyzaken zijn heel veel leuke versieringen te koop zoals slingers en ballonnen in het blauw of roze, waardoor een zaal of je woonkamer er al heel feestelijk uitziet.

 Jaydens kraamfeest

Ons kraamfeest was geweldig , iedereen die uitgenodigd was is geweest en waren allemaal heel enthousiast om Jayden te ontmoeten ! Vooraf hebben we samen afgesproken dat we Jayden alleen zelf zouden vasthouden of hem in zijn wagen leggen. Dit om te voorkomen dat hij van arm naar arm zou gaan en hier alleen maar onrustig van zou worden. Voor onszelf was het heerlijk dat alles verzorgt was en we dus ook zelf konden genieten van het feestje. Niet met hapjes rondrennen of opletten wanneer wie drinken wil , super fijn ! Zowel wij als onze gasten hebben een super leuke dag gehad !

IMG_5726          IMG_5725

 

Tips en tricks

Ben je ook enthousiast geworden en denk je eraan zelf een kraamfeest te organiseren ? Dan heb ik hieronder nog een paar handige tips voor je :

  • Cadeaus : het komt vaak voor dat je iets krijgt wat niet jou smaak is of de verkeerde maat is. Daarom mag je best eerlijk aangeven dat je liever geld of een cadeaubon wil. Zelf hebben wij dit met een leuk gedichtje op de uitnodiging gedaan : Mijn kamertje staat al vol met spullen, dus wil u liever mijn spaarpotje vullen ?
  • Vaak vinden je gasten het leuk om foto’s van de eerste weken te zien, leg een mapje met foto’s neer zodat ze deze kunnen bekijken.
  • Bij veel babywinkels kun je allerlei versieringen halen zodat je alles leuk kan aankleden met slingers en ballonnen. Ook heb je hier vaak roze of blauw gekleurde snoepjes , leuk om op tafel te zetten !
  • Vraag je gasten via de uitnodiging voor een bepaalde datum af te zeggen als ze niet kunnen komen. Hiermee voorkom je dat je teveel in huis haalt, of de locatie op meer gasten rekent en dit meer kost.
  • Ga altijd uit van jullie eigen wensen, laat je niets opdringen. Mensen die toch langs willen komen ? Vertel ze gewoon netjes dat jullie niet voor niets een kraamfeest geven en dus liever geen visite ontvangen.
  • Probeer het feest zoveel mogelijk tijdens je zwangerschap voor te bereiden, dan hoef je na de geboorte van je kindje nergens meer aan te denken en is alles geregeld. Zelf heb ik vooraf de uitnodigingen al besteld, en ook de versiering al in huis gehaald.

 

Conclusie : ik kan iedereen aanraden om een kraamfeest te geven ! Hierdoor kon ik heerlijk genieten van mijn kraamtijd !

 

3 reacties op ‘Waar is dat feestje ? Organiseer een kraamfeest !

  1. Pingback: 2016 | Jay & Jenn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s