Ja, ik wil kinderen

Elke donderdag is het Throwback Thursday (#TBT) en dat betekent dat ik jullie meeneem in de wereld van het zwanger worden, de zwangerschapsperiode en bevalling. Deze blogs gaan dus over de periode vóór dat Jayden geboren is. Ben jij al concreet bezig met een kinderwens? Of is het iets waar je nog over aan het nadenken bent? Een kindje krijgen is een groot besluit. Veel vrouwen krijgen ook nog te maken met sociale druk op dit gebied, hoe ga je daarmee om? In deze blog vertel ik je alles over het besluit om aan kindjes te beginnen en de weg er naartoe.

Het besluit: Wanneer is het de juiste tijd om te starten?

Wij hebben allebei altijd al een kinderwens gehad. Dat er ooit een kindje moest komen dat wisten we al, maar wanneer besluit je dat het de juiste tijd is om het te gaan proberen? Wij hebben dit besloten na onze bruiloft toen we van ons huwelijksreis aan het genieten waren op Bali. Het is belangrijk om naast je gevoel hierover, ook de praktische zaken mee te laten wegen in je beslissing. Zo maakte wij de keuze om eerst een kindje te krijgen en pas daarna te gaan verhuizen. Op dit moment hebben wij namelijk één slaapkamer en dat betekent dat Jayden bij ons in de kamer slaap (hier kom ik nog op terug in een andere blog).  Je huis te koop zetten, een nieuw huis zoeken en de verhuizing zelf, dat zijn toch tijdrovende en stressvolle dingen. Ik wilde niet hoogzwanger zijn tijdens een verhuizing, dus was onze keuze om niet te wachten met zwanger worden, maar wachten met verhuizen.

Praktische zaken die meespelen

Er zijn natuurlijk ook een aantal andere praktische zaken buiten je gevoel waar je aan moet denken wanneer je de beslissing neemt te gaan starten met kinderen. Slik je bijvoorbeeld medicijnen waarmee je een bepaalde tijd gestopt moet zijn om pas te mogen stoppen met anticonceptie ? Maak dan ook op tijd een afspraak met je arts om dit te overleggen.

Bekijk ook je huidige levensstijl. Er zal veel veranderen wanneer je een kindje hebt. Je uitgavenpatroon zal moeten veranderen, een kindje hebben kost veel geld. Maar denk hierbij ook aan werk, als je nu beide fulltime werkt hoe ga je dit doen met oppas, of ga je minder werken ? Want bij minder werken hoort ook weer minder verdienen. En hoe is je huidige woonsituatie ? Past een kindje hierin of moet je bepaalde aanpassingen maken.

Het aller belangrijkste in deze beslissing is om goed te blijven overleggen en communiceren met je partner. Overleg het bovenstaande met elkaar, en bekijk wat er eventueel zal moeten veranderen in jullie leven. Wees eerlijk naar elkaar over hoe je hierin staat, je maakt samen de beslissing en moet er samen voor 100 % achter staan natuurlijk.

Stoppen met anticonceptie

Nadat je samen het besluit hebt genomen om aan kindjes te gaan beginnen , moet je natuurlijk stoppen met anticonceptie. In mijn geval was dit de pil. Mijn tip is om aan het einde van de strip te stoppen, hierdoor weet je gelijk wanneer je dus weer ongesteld moet worden en is dit makkelijker bij te houden wanneer je dus weer ongesteld zou moeten worden. Schrik niet als je menstruatie niet gelijk op gang komt. Dit kan namelijk even duren zeker als je lang aan de pil bent geweest, bij de ene vrouw is dit na precies 4 weken weer en bij de andere duurt het een paar maanden. Duurt dit wat langer, dan kun je altijd een afspraak maken bij je huisarts.

Gebruik je de prikpil ? Zeg dan je 3 maandelijkse afspraak bij de huisarts af. Bedenk wel dat het na het stoppen met de prikpil tot een jaar kan duren voordat je cyclus weer hersteld is. Het kan dus handig zijn om tijdig met de prikpil te stoppen.

Heb je een spiraaltje ? Maak dan een afspraak bij de huisarts om deze te laten verwijderen, dit gebeurd meestal wanneer je ongesteld bent. Na het verwijderen van het spiraaltje kun je direct zwanger worden, hoelang dit duurt scheelt natuurlijk van vrouw tot vrouw.

Voor het hormoonstaafje geldt hetzelfde, maak een afspraak bij je huisarts om deze te laten verwijderen. Na het verwijderen hiervan zal je cyclus snel weer herstellen, binnen 1 tot 4 weken.

Sociale druk

Als je eenmaal gestopt bent met anticonceptie, vertel je dit dan aan iemand of houd je het voor jezelf ? Zelf heb ik dit wel tegen een paar vriendinnen verteld. Ik vond het persoonlijk wel fijn dat ik het hierover kon hebben met een aantal vriendinnen. Of je het nu voor je houdt of  niet, er is altijd wel sprake van bewuste of onbewuste sociale druk. Nadat wij getrouwd waren merkte ik dat veel mensen in onze omgeving gingen verwachten dat er snel kinderen zouden volgen. Het was zelfs zo dat bij de aankondiging van mijn zwangerschap er mensen al cadeaus en kaarten hadden klaarstaan, terwijl ze het niet officieel wisten.

Ik vind dit een gevoelige kwestie, want het is heel goed mogelijk dat het niet of niet direct lukt om zwanger te worden. Het kan dan heel pijnlijk en confronterend zijn als mensen blijven vragen of je al in verwachting bent. Ik sta hier nu zelf veel meer dan voorheen bij stil dat die verwachtingen kwetsend kunnen zijn voor anderen. Ervaar je deze druk ook ? Je mag dit best met je omgeving delen als je dit pijnlijk of confronterend vind. Als je probeert zwanger te worden is het niet fijn om deze druk/stress er ook nog bij te hebben.

En nu ??…….

Oké het besluit is genomen, jullie willen graag kindjes! Je bent gestopt met je anticonceptie, maar hoe ga je nu verder? Dit lees je volgende week in een nieuwe  #TBT met een nieuwe blog: “We gaan het proberen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s